1908 Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει στις 3 Φεβρουαρίου 1908 το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών). Συνέλαβε την ιδέα επηρεασμένος από την εμφάνιση του ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906, στους οποίους έλαβε μέρος. Ο Καλαφάτης ήταν αθλητής του Πανελληνίου και πιστός εραστής του ποδοσφαίρου. Στον Πανελλήνιο, όμως, καταργήθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα για χάρη του στίβου. Και έτσι ο Καλαφάτης άρχισε να σκέφτεται τη δημιουργία ενός νέου συλλόγου, ο οποίος θα είχε ως βάση το ποδόσφαιρο.

 

Είναι ο πρώτος οραματιστής της Παναθηναϊκής ιδέας και κύριος ιδρυτής του ομίλου μαζί με άξιους συνεργάτες. Ο Καλαφάτης ήθελε ο σύλλογος που θα ίδρυε, να μην ήταν σαν τους άλλους, τους συνοικιακούς, αλλά να καλύπτει όλη την πρωτεύουσα και σταδιακά να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα βασικά χαρίσματα του ιδρυτή του Παναθηναϊκού ήταν η διορατικότητά του. Η συνάντηση για την ίδρυση του συλλόγου γίνεται στο Πολύγωνο. Προεδρεύων στην πρώτη συνεδρία των μελών, ο Αλέξανδρος Καλαφάτης. Το δημιούργημά τους έλαβε την έκταση και τη δόξα που το κατέστησαν πανελληνίως δημοφιλές και παγκοσμίως γνωστό.

1910 Τον Δεκέμβριο του 1909 επέρχεται ρήξη στις σχέσεις του Γ. Καλαφάτη και του Μ. Μαρινάκη. Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού παίρνει μαζί του την πλειοψηφία των αθλητών του ΠΟΑ και τον Ιανουάριο του 1910 δημιουργεί τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο. Ο κόσμος στηρίζει τη νέα προσπάθεια, έχοντας εμπιστοσύνη στον Γ. Καλαφάτη και τους συναθλητές του. Ο Γ. Σταυρόπουλος ακολουθεί τον αρχηγό στην ίδρυση της νέας ομάδας.

 

1918 Το τριφύλλι αποτελεί το πανάρχαιο πνευματικό σύμβολο της καλοτυχίας και της ισορροπίας ανάμεσα στο σώμα, στη ψυχή και στο πνεύμα. Ο Παναθηναϊκός υιοθετεί το Τριφύλλι ως έμβλημα το 1918. Το Τριφύλλι προτείνει ο Μιχάλης Παπάζογλου, ενώ τον σχεδιασμό αναλαμβάνει ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του Παναθηναϊκού. Το έμβλημα γίνεται συνώνυμο με την ιστορία της ομάδας και λατρεύεται από τον κόσμο που γεμίζει την πόλη από αυτοσχέδια τριφύλλια.

1920 Τον Φεβρουάριο του 1920 ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (ΠΠΟ) μετονομάζεται σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος. Ο Παναθηναϊκός μεγαλώνει και η θέση Περιβόλα στους Αμπελόκηπους φαντάζει ιδανική λύση για να στεγάσει τα όνειρα των αθλητών και των φιλάθλων του. Ο Γ. Καλαφάτης καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να δοθεί λύση στο γηπεδικό, καθώς αρχικά δεν βρίσκει ανταπόκριση από τον Δήμο (1920), έπειτα με Βασιλικό Διάταγμα η περιοχή απαλλοτριώνεται υπέρ αξιωματικών και δημοσίων υπαλλήλων (1923) και επίσης ο προσφυγικός οικισμός "Κουντουριώτη" διεκδικεί την έκταση για τις ανάγκες του. Τελικά, το 1924 ο Παναθηναϊκός πείθει για το δίκαιο αίτημά του και δίνεται οριστική λύση στο θέμα του γηπεδικού με την παραχώρηση μεγάλου μέρους του οικοπέδου.

1922 "Κύριοι λαμβάνομεν την τιμήν να φέρομεν εις γνώσιν υμών ότι ο ημέτερος Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος κατ' απόφασιν της γενικής συνελεύσεως μετονομάσθη εις Παναθηναϊκόν Αθλητικόν Όμιλον". Το προεδρείο του Παναθηναϊκού ενημερώνει όλες τις αρμόδιες αρχές και τους συλλόγους για τη μετονομασία του σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.

1933 Μετά την πρώτη ξύλινη εξέδρα (1928) που κατασκευάστηκε σε ελληνικό γήπεδο, το 1933 δημιουργείται η πρώτη σκεπαστή, ενώ το 1938 το γήπεδο ηλεκτροφωτίζεται για τους πρώτους βραδυνούς αγώνες στη χώρα. Η Λεωφόρος έχει πλέον χωρητικότητα περίπου 8.000 φιλάθλων και οι εργασίες συνεχίζονται με χλοοτάπητα, υπόγειο κολυμβητήριο που χρησιμοποιούνταν και για την αποθεραπεία των παικτών και άλλες καινοτομίες της εποχής. Εξίσου σημαντικό, είναι ότι αξιοποιήθηκαν οι υπόγειοι χώροι του γηπέδου και διαμορφώθηκαν αίθουσες ξιφασκίας, πυγμαχίας, γυμναστικής και άλλων αθλημάτων για να στεγάσουν τα τμήματα του Ομίλου.

1944 Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το γήπεδο της Λεωφόρου είχε επιταχθεί και οι Ναζί το χρησιμοποιούσαν για τους μεταξύ τους αγώνες, ενώ είχαν λεηλατήσει και τις προθήκες τροπαίων. Ο διευθυντής του γηπέδου της Λεωφόρου, Αντώνης Βρεττός, λίγες ημέρες πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα, υψώνει πρώτος στο γήπεδο της Λεωφόρου και στον αττικό ουρανό την ελληνική σημαία ως σύμβολο Ελευθερίας. Ήταν μια ηρωική πράξη του Αντώνη Βρετού ο οποίος μεταξύ άλλων, είχε μετατρέψει τους απρόσιτους χώρους της Λεωφόρου σε χώρους Αντίστασης.

1963/64 Από το 1963, ο Παναθηναϊκός είχε προσλάβει τον σπουδαίο Γιουγκοσλάβο προπονητή και πρώην ποδοσφαιριστή Στέφαν Μπόμπεκ, ενώ στη θέση του προέδρου βρισκόταν ο άλλοτε άσος του συλλόγου Λουκάς Πανουργιάς, στην οποία διατηρήθηκε επί μία τετραετία (από το 1962 έως το 1966). Ο Μπόμπεκ εφάρμοσε νέο σύστημα παιχνιδιού στην ομάδα (4-3-3) και δημιούργησε έναν ισχυρό Παναθηναϊκό, βασιζόμενο κυρίως σε νέους παίκτες, ο οποίος σημείωσε ένα ακατάρριπτο ρεκόρ (για το σύστημα της Α' Εθνικής, δίχως την διεξαγωγή προκριματικών τοπικών πρωταθλημάτων). Κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1964 δίχως ήττα με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες. Παίκτες όπως οι Δομάζος, Παπαεμμανουήλ, Λουκανίδης, Οικονομόπουλος, Καμάρας, Πυτιχούτης, Σούρπης, Φυλακούρης, Πανάκης, ήταν ορισμένοι από τους διακριθέντες. Με τον Μπόμπεκ στον πάγκο ο Παναθηναϊκός κατέκτησε και το πρωτάθλημα του 1965.

1971 Καταγράφοντας μια μοναδική πορεία ο Παναθηναϊκός έφτασε στις 2 Ιουνίου του 1971 να συμμετάσχει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο γήπεδο Γουέμπλεϊ εναντίον του Άγιαξ. Οι Ολλανδοί επικράτησαν 2-0 αλλά η επιτυχία του Τριφυλλιού δεν έχασε από τη λάμψη της. Ο Παναθηναϊκός κατά σειρά απέκλεισε τη Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο (με δύο νίκες), τη Σλόβαν Μπρατισλάβας από την Τσεχοσλοβακία (ήττα 2-1 και νίκη 3-0), την αγγλική Έβερτον (με δύο ισοπαλίες 1-1 και 0-0) και τον Ερυθρό Αστέρα της Γιουγκοσλαβίας.

1984/85 Την περίοδο 1984-85 o Παναθηναϊκός με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ πραγματοποιεί μία εντυπωσιακή πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Φτάνει στα ημιτελικά, αποκλείοντας κατά σειρά την ολλανδική Φέγενορντ του ανερχόμενου τότε Ρουντ Γκούλιτ (0-0 και 2-1), την ιρλανδική Λίντφιλντ (2-1 και 3-3) και τη σουηδική Γκέτεμποργκ (1-0 στη Σουηδία και 2-2). Αποκλείεται από τη Λίβερπουλ, έχοντας να αντιμετωπίσει και την κάκιστη διαιτησία του Ολλανδού Κάιζερ που ακυρώνει κανονικό γκολ του Ρότσα στο πρώτο ματς ενόσω το αποτέλεσμα ήταν 0-0. Τελικώς ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 4-0 στην Αγγλία και 1-0 στο ΟΑΚΑ.

1988 Το 1988 ο Παναθηναϊκός έφτασε έως την προημιτελική φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έχοντας αποκλείσει στην πορεία σημαντικούς αντιπάλους, όπως τις Οσέρ, Γιουβέντους και Χόνβεντ. Έχοντας ξεπεράσει το εμπόδιο της Οσέρ του Ερίκ Καντονά, με νίκη 2-0 στην Αθήνα και ήττα 2-3 στη Γαλλία, ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τη Γιουβέντους που ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις του Δημήτρη Σαραβάκου και Χρήστου Δημόπουλου. Ακολούθησε η πρόκριση επί της ουγγρικής Χόνβεντ με ανατροπή της ήττας με 5-2 στη Βουδαπέστη με το εντυπωσιακό 5-1 στο ΟΑΚΑ, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Βλάχο (σκόρερ δύο τερμάτων), για να αποκλειστεί τελικά στην προημιτελική φάση από τη βελγική Κλαμπ Μπριζ, έπειτα από την ισοπαλία 2-2 στην Αθήνα και την εκτός έδρας ήττα με 0-1. Ο Δημήτρης Σαραβάκος με έξι συνολικά τέρματα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

1991/92 Έχοντας αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας τις δύο προηγούμενες χρονιές, ο Παναθηναϊκός ήταν παρών στην πρώτη πειραματική χρονιά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου μετείχε στον έναν από τους δύο ομίλους των προημιτελικών, έχοντας αποκλείσει στην πρώτη φάση την ισλανδική Φραμ Ρέικιαβικ με δύο ισοπαλίες (2-2, 0-0) και στη δεύτερη τη σουηδική Γκέτεμποργκ (2-0, 2-2), με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Σαραβάκο, ο οποίος σημείωσε τα τρία από τα τέσσερα τέρματα των "πρασίνων".

1996 Ένα βήμα πριν το δεύτερο τελικό ευρωπαϊκού θεσμού της ιστορίας του φτάνει ο Παναθηναϊκός. Αποκλείει τη Χάιντουκ και μπαίνει στους ομίλους του Champions League. Εκεί επικρατεί της Ναντ στο ΟΑΚΑ και της Πόρτο στην Πορτογαλία, χάνει από την Άαλμποργκ στη Δανία αλλά η ισοπαλία με την Πόρτο και η νίκη με την Άαλμποργκ στο ΟΑΚΑ δίνουν την πρόκριση στα προημιτελικά. Εκεί περνάει το εμπόδιο της πολωνικής Λέγκια με «λευκή» ισοπαλία στο βούρκο του τερέν του γηπέδου της Λέγκια και άνετη νίκη με 3-0 στο ΟΑΚΑ. Στα ημιτελικά έρχεται αντιμέτωπος με το μεγαθήριο του Άγιαξ. Ο Παναθηναϊκός θριαμβεύει στο Άμστερνταμ με 1-0 χάρη στο γκολ του Βαζέχα αλλά λυγίζει στο ΟΑΚΑ όπου ηττάται 3-0.

 

2002 Ο Παναθηναϊκός αγγίζει μια νέα πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League αλλά οι λεπτομέρειες δεν ήταν μαζί του. Στα προκριματικά περνάει το εμπόδιο της Σλάβια Πράγας και μπαίνει στους ομίλους. Κάνει τρεις νίκες σερί επί Σάλκε, Μαγιόρκα, Άρσεναλ και με ακόμα μια νίκη επί της Σάλκε σφραγίζει την πρόκριση. Μπαίνει ξανά σε ομίλους απ’ όπου παίρνει πάλι την πρόκριση κυρίως χάρη στις δύο νίκες επί της Σπάρτα Πράγας. Στα προημιτελικά αντιμετωπίζει τη Μπαρτσελόνα. Επικρατεί 1-0 στη Λεωφόρο, στη ρεβάνς προηγείται 1-0 αλλά τελικά χάνει με 3-1 με τελευταία φάση του αγώνα ένα σουτ του Βλάοβιτς που στέλνει τη μπάλα άουτ εκατοστά δίπλα στο δοκάρι της εστίας της Μπαρτσελόνα.

2003 Και πάλι στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αυτή τη φορά στο Κύπελλο UEFA. Αρχικά ο Παναθηναϊκός αποκλείει δύσκολα στην παράταση τη Λίτεξ Λόβετς, διαλύει τη Φενέρμπαχτσε στη Λεωφόρο, προσπερνάει το εμπόδιο της Σλόβαν Λίμπερετς, αφήνει πίσω και την Άντερλεχτ μετά από θρίλερ στη ρεβάνς και στα προημιτελικά βρίσκεται απέναντι στην Πόρτο του Μουρίνιο. Το Τριφύλλι επικρατεί 1-0 στο Οπόρτο και ονειρεύεται νέα συμμετοχή σε ημιτελική φάση. Όμως στη ρεβάνς στη Λεωφόρο η Πόρτο οδηγεί το παιχνίδι στην παράταση όπου παίρνει την πρόκριση με νίκη 2-0.

2008 Το καλοκαίρι του 2008, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο στην ΠΑΕ και άλλων μετόχων βασικότεροι εκ των οποίων ήταν οι Ανδρέας Βγενόπουλος, Παύλος Γιαννακόπουλος, Αδαμάντιος Πολέμης και Νίκος Πατέρας, ακολουθώντας το πολυμετοχικό μοντέλο διοίκησης, με πρόεδρο τον Νίκο Πατέρα.

2012 Στις 18 Ιουλίου 2012, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών που είχε στην κατοχή του (54,27%) στην Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012, η οποία είναι ένα σωματείο που αποτελείται από φίλους του συλλόγου, οι οποίοι μέσω εκλογών συγκροτούν διοικητικό συμβούλιο και εκλέγουν τον πρόεδρο της ΠΑΕ. Οι υπόλοιποι μέτοχοι διατήρησαν το ποσοστό τους. Το διοικητικό συμβούλιο της Παναθηναϊκής Συμμαχίας αντιπροσωπεύει το σωματείο στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Aπο το 2012 έως σήμερα ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στο σπίτι του, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

ΤΙΤΛΟΙ:

20 Πρωταθλήματα Ελλάδας:
1930, 1949, 1953, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977, 1984, 1986, 1990, 1991, 1995, 1996, 2004, 2010

18 Κύπελλα Ελλάδας:
1940, 1948, 1955, 1967, 1969, 1977, 1982, 1984, 1986, 1988, 1989, 1991, 1993, 1994, 1995, 2004, 2010, 2014

4 Σούπερ Καπ Ελλάδας:
1970, 1988, 1993, 1994